PRAETORIAN projekt predstavljen u Zagrebu na konferenciji „Izazovi u zaštiti industrije i infrastrukture“

U organizaciji časopisa Zaštita, 27. i 28. listopada 2021. u hotelu Westin u Zagrebu održana je dvodnevna konferencija „Izazovi u zaštiti industrije i infrastrukture” na kojoj su stručnjaci iz Republike Hrvatske i inozemstva govorili o ključnim sigurnosnim izazovima s kojima se susreću u industriji i zaštiti kritičnih infrastruktura.

Jelena Levak iz tvrtke RiniGARD uspješno je predstavila PRAETORIAN projekt na prvom danu konferencije i pojasnila kako izgleda zaštita kritične infrastrukture od naprednih kombiniranih cyber i fizičkih prijetnji. Projekt je prijavljen krajem kolovoza 2020. godine pod pozivom H2020-SU-INFRA-2020 (Protecting the infrastructure of Europe and the people in the European smart cities). Strateški cilj projekta je povećati sigurnost i otpornost europskih kritičnih infrastruktura, olakšavajući koordiniranu zaštitu međusobno povezanih kritičnih infrastruktura od kombiniranih fizičkih i cyber prijetnji. U tu svrhu projekt će pružiti višedimenzionalni (ekonomski, tehnološki, politički, društveni), a ipak specifični set alata. Takav set alata podržat će sigurnosne menadžere kritičnih infrastruktura (KI) u donošenju njihovih odluka kako bi predvidjeli i izdržali potencijalne cyber, fizičke ili kombinirane sigurnosne prijetnje vlastitoj infrastrukturi i drugim međusobno povezanim kritičnim infrastrukturama, a koje bi mogle imati ozbiljan utjecaj na njihov rad i/ili sigurnost stanovništva u njihovoj blizini.

PRAETORIAN će se posebno pozabaviti načinom na koji napad ili incident u određenoj KI može ugroziti normalan rad drugih susjednih / međusobno povezanih KI-a i kako sve njih učiniti otpornijima, predviđanjem kaskadnih učinaka i predlaganjem jedinstvenog odgovora među KI-ima. PRAETORIAN je projekt vođen od strane predstavnika KI-a, koji će svoje rezultate prikazati u tri međunarodna pilota, koji uključuju 9 izvanrednih kritičnih infrastruktura: 2 međunarodne zračne luke, 2 luke, 3 bolnice i 2 elektrane.

RiniGARD, kao jedan od tehničkih partnera, razvija prilagođeni protudronski i s njime povezani sustav neutralizacije bespilotnih letjelica, što je predstavljeno i u sklopu našeg izložbenog prostora.