RiniGARD posjetio UAV SHOW 2021 i sudjelovao u radu PRAETORIAN projekta

Međunarodni civilni UAV Show, održan od 19. do 21. listopada 2021. u izložbenom centru Bordeaux (Bordeaux Technowest) i testnom centru Sainte-Hélène (letački poligon), upravo je proslavio svoju desetu godišnjicu. Pokrenut  na parkiralištu Bordeaux Technowest u rujnu 2010., show je odmah zadobio na vidljivosti nakon što ga je tada neočekivano posjetio g. Christian Estrosi, tadašnji zamjenik ministra industrije.

Kako bi se nastavio razvijati skup se ove godine održao u Palais 2 l’Atlantique Bordeaux Technowesta, a zadnji je dan zadržan kao dan demonstracija u testnom centru Sainte-Hélène. Radi se o najvećem europskom profesionalnom civilnom drone skupu i izložbenom prostoru s pokaznim vježbama i letačkim zonama.

Održane su dinamičke demonstracije na otvorenom kako bi se istaknule operativne sposobnosti dronova te čitav niz okruglih stolova koje su vodili najbolji europski stručnjaci, a na kojima se raspravljalo o tržištu, promjenama europskih propisa, mogućnostima i budućim perspektivama u trenutnom gospodarskom kontekstu, istraživanjima različitih strukturalnih tema u sektoru dronova i afričkih tržišta te ekonomskim modelima, uključujući zračnu mobilnost budućnosti. Osim standardnih izlagačkih prostora, zanimljivo je bilo pratiti okrugle stolove u formi u kojoj predavači usred izložbenog prostora stoje na povišenom okruglom podiju, a posjetitelji sjede uokolo, slušaju i komuniciraju s predavačima vrlo neposredno i opušteno.

Skup je okupio veliki broj profesionalnih posjetitelja, od proizvođača dronova, institucija, dobavljača sustava, proizvođača softvera i velikih klastera (posebice njemačkih i francuskih), projekata financiranih od strane EU-a, do predstavnika aeronautike i akademske zajednice. U brojčanom smislu u izložbenom centru Bordeaux, izlagalo je 110 tvrtki ili organizacija, održano je 17 radionica, 8 konferencija, 4 okrugla stola i 3 demonstracije u zatvorenom unutarnjem ”ptičjem” kavezu. U ta prva dva dana, 19. i 20. listopada, kroz skup i izložbeni prostor prošlo je oko 3000 profesionalnih posjetitelja. Trećeg je dana, 21. listopada, u testnom centru Sainte-Hélène organizirano osam demonstracija u stvarnim uvjetima.

Predstavnica tvrtke RiniGARD sudjelovala je na vrlo posjećenoj prezentaciji PRAETORIAN projekta koju je na skupu održao g. Frédéric Guyomard, a kasnije i na panel raspravi te na izložbenom prostoru samog projekta unutar izložbenog salona.

U drugom dijelu službenog programa vezanog uz projekt PRAETORIAN, RiniGARD je kao tehnološki projektni partner sudjelovao na 2. radionici koju je organizirao voditelj konzorcija francuski EDF u pokrajinskom EDF DAR uredu u Bordeauxu 21. listopada, a raspravljalo se o tekućim pitanjima, rezultatima i budućim koracima.

Fotogalerija: