DroneWISE projekt predstavljen u Vinkovcima na konferenciji „Civilna zaštita i sigurnost gradova“

U Vinkovcima je 9. i 10. rujna održana dvodnevna stručna konferencija civilne zaštite „Civilna zaštita i sigurnost gradova“, koju su zajednički organizirali Vukovarsko-srijemska županija, Grad Vinkovci, Platforma hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa i stručni časopis „Zaštita“.

Konferenciji se odazvalo više od stotinu stručnjaka iz područja urbane sigurnosti i civilne zaštite koji su na svojim predavanjima analizirali i predlagali stručna rješenja iz područja upravljanja krizama, posebice krizama uzrokovanih poplavama, požarima, potresima i pandemijom koronavirusa. Program je bio podijeljen u dva panela: Civilna zaštita i upravljanje krizama (potresi, poplave, požari) i Smart city i krizno upravljanje.

 

Tijekom dva dana analizirao se sve izraženiji utjecaj klimatskih promjena na nastanak kriznih događaja, posebice na nastanak poplava i požara, a predstavljena su i najnovija tehnološka rješenja iz područja zaštite kritične infrastrukture i geoinformacijski sustavi za sigurnost gradova i njihove imovine, zatim alarmni, video-nadzorni i sustavi veze.

 

U sklopu panela Smart city i krizno upravljanje predstavnici tvrtke RiniGARD su zajedno s projektnim partnerom Veleučilištem Velika Gorica održali izlaganje o EU projektu DroneWISE (ISFP-2019-AG-PROTECT) čiji je cilj značajno unaprjeđenje sigurnosti javnih prostora jačanjem suradnje i koordinacije između žurnih službi za uspješno planiranje i upravljanje prilikom terorističkih napada korištenjem bespilotnih letjelica. Najavljena je i završna konferencija projekta DroneWISE koja će se održati u Hrvatskoj u svibnju 2022. godine.