RiniGARD d.o.o. dio je međunarodnog konzorcija u europskom projektu DroneWISE kojim će se tijekom dvije godine izraditi niz praktičnih mjera za pripremu i poboljšanje odgovora ustanova u slučaju terorističkih napada bespilotnim letjelicama na javnim površinama. Projekt je prijavljen krajem studenog pod pozivom ISFP-2019-AG-PROTECT Fonda za unutarnju sigurnost, a Europska komisija ga je pozitivno ocijenila i odobrila financiranje 90% ukupne vrijednosti projekta u iznosu od čak 1.190.718,00 eura.

Konzorcij je prijavio projekt DroneWISE jer trenutno ustanove i institucije koje prve odgovaraju na krizu (eng. first responders) nemaju dovoljno kapaciteta ni sposobnosti kvalitetno odgovoriti na potencijalni napad bespilotnih letjelica na javnom prostoru te ne postoji jasan i koordiniran plan koji bi mogao implementirati u slučaju terorističkog napada bespilotnim letjelicama. Stoga će se u sklopu projekta DroneWISE razviti strategija zapovijedanja, kontrole i koordinacije stručnjaka koji prvi odgovaraju na krizu u slučaju napada bespilotnih letjelica na temelju koje će se osmisliti i provesti osposobljavanje za sve ustanove koje prve odgovaraju na krizu. Osposobljavanje će uključivati taktičke opcije odgovora i okvire za donošenje odluka te će se izraditi odgovarajući priručnik koji će uz cjelokupno osposobljavanje biti dostupan online. Kombinacija svih praktičnih mjera koje će se razviti projektom značajno će poboljšati koordiniran odgovor ustanova na krizu te će javne površine biti zaštićenije od napada bespilotnim letjelicama.

Koordinator projekta je University of Applied Sciences for Public Administration in Bavaria (HföD) iz Njemačke, a konzorcij uz RiniGARD d.o.o. čine Saher Europe OU sa sjedištem u Estoniji, European Institute Foundation iz Bugarske, The Center for Security Studies (KEMEA) iz Grčke i Veleučilište Velika Gorica iz Hrvatske.

Share this post