Dronovi iznad Hrvatske: Zna li itko što snimaju? Da li lete zakonito?

Prema procjenama, svjetsko će se tržište dronova za civilne namjene, na kojem dominiraju kineski proizvođači, utrostručiti u sljedećih 10 godina, na 14,3 milijarde dolara.

Kao što su mediji već pisali, dronovi su u proteklih mjesec dana uzrokovali probleme u Zračnoj luci Split u dva navrata (Večernji list.hr).

Unatoč postojećim protumjerama koje strogo zabranjuju uporabu dronova u ograničenim područjima te jasnoj i prisutnoj opasnosti za zrakoplove od mogućih udara dronova i dalje se uz alarmantnu pravilnost pojavljuju izvješća o nezakonitoj uporabi dronova u zračnim lukama, čime uzrokuju značajne poremećaje i popriličan financijski gubitak. Štoviše, neželjena aktivnost dronova sada ometa i pravo pojedinaca na privatnost, a korištenje dronova od strane privatnih istražitelja i paparazza je u porastu. U kombinaciji s upotrebom dronova za krađu osjetljivih informacija od poduzeća kao dijela industrijske špijunaže, okružje u kojem se javlja prijetnja od dronova sve je raznovrsnije i agresivnije.

Šanse da se pronađe osoba koja upravlja dronom klasičnim načinima detekcije (promatranjem, potragom, identifikacijom, pretragom terena i slično) vrlo su male, zato su nam potrebni sustavi s pomoću kojih ćemo lakše moći pratiti dronove. Uz aplikacije (više o tome na Express.hr) koje prikazuju zakonite letove dronova jasno se mogu prepoznati oni neprijavljeni, nezakoniti.

KAKO SE ZAŠTITI?
SKY PATRIOT je vrhunski anti-dronski sustav koji pruža sve mogućnosti detekcije, klasifikacije i praćenja dronova. Sustav detekcije baziran je na optičkim senzorima i kao pasivno rješenje u mogućnosti je bez ikakvih smetnji detektirati i klasificirati bespilotne letjelice na udaljenosti do 2000 metara.

Share this post