Održan DENI trening

DENI trening – photo by Boris Krstinić

Dvostruki dobitnik kraljičine nagrade Rinicom Ltd udružio je snage s inovatorima iz područja sigurnosti  iz poduzeća Saher i hrvatskom tvrtkom RiniGARD te je u kongresnom centru Hotela Antunović 13. i 14. lipnja održao međunarodni edukacijski trening o suvremenim prijetnjama koje proizlaze iz sve veće dostupnosti i prisutnosti dronova u zračnom prostoru te njihove zakonite i nezakonite uporabe.

Kao cijenjeni gost, otvaranju treninga je nazočio i izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba gospodina Milana Bandića, gospodin Vedran Šušković, pomoćnik pročelnika u Uredu za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba.

Na treningu je sudjelovalo oko 40 domaćih i stranih stručnjaka iz državnih institucija i privatnih tvrtki koji su u dvodnevnom treningu upoznati sa povijesti razvoja dronova, rizicima, prijetnjama kao i stvarnim slučajevima koji su se događali u svijetu. Sudionici su također upoznati i sa trenutno dostupnim rješenjima za detekciju, identifikaciju, neutralizaciju i istraživanje dronova sa stvarnim osvrtom na svaku od dostupnih tehnologija i njihove mogućnosti u različitim načinima uporabe i različitim okolinama korištenja. Poseban je naglasak stavljen na potrebu suradnje između krajnjih korisnika, znanosti i industrije jer je takva suradnja jedini ispravan način u svladavanju ovih vrsta prijetnji.

Tijekom održavanja praktičnog dijela treninga, predstavnik ST Engineering Electronicsa polaznicima je predstavio način zaštite jednog od najvećih zatvora za svijetu u kojemu su redovito imali problem sa dronovima te su održane interaktivne vježbe na različitim primjerima (Zatvor u Zagrebu, stadion Maksimir, ZL „Franjo Tuđman“ i Veleposlanstvo SAD-a). Svim sudionicima biti će uručeni digitalni certifikati o pohađanju treninga.

Trening je održan od strane:

  1. Garika Markariana, profesora sa Sveučilišta u Lancasteru (Ujedinjeno Kraljevstvo), koji slovi za jednog od vodećih svjetskih stručnjaka u području širokopojasne bežične komunikacije i sigurnosti sa iskustvom u privatnom sektoru i akademskoj zajednici;
  2. Andyja Stanifortha, umirovljenog policijskog časnika, konzultanta tvrtke Saher Ltd (Ujedinjeno Kraljevstvo), a koji je međunarodni stručnjak iz područja sigurnosti sa značajnim operativnim iskustvima i znanjima u antiterorizmu;
  3. Damira Bezika, inspektora za sigurnost zračne plovidbe u Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo sa 30-godišnjim međunarodnim iskustvom u operacijama na civilnim zračnim lukama, kontroli zračne plovidbe i EASA-i – Europskoj agenciji za sigurnost zračne plovidbe.

U odlično opremljenoj sali za izlagače polaznici su se mogli iz prve ruke upoznati s tehnologijom bespilotnih letjelica i sustava za detekciju, identifikaciju i neutralizaciju dronova koji su bili izloženi od strane sponzorskih tvrtki:

Profesor Markarian trening je zaključio s nadom da će ovaj trening prerasti u godišnju međunarodnu konferenciju o sigurnosti javnih prostora na kojoj će se predstavljati znanstveni radovi, iskustva praktičara i najnovija industrijska dostignuća koja su usmjerena na ljudsku sigurnost i sigurnost imovine, a sve kako bi se Republici Hrvatskoj osigurala još veća vidljivost u području znanosti i inovacija posebice u odnosu na Europsku strategiju za pametan, održiv i uključiv rast (Europa 2020.).

 

„Ovo jedinstveno iskustvo interaktivnog učenja osmišljeno je ne samo da bi se povećalo znanje o prijetnji i riziku od nezakonite uporabe dronova, nego i razvili planovi i politike za zaštitu od nezakonitih i neželjenih upada.“

Professor Garik MarkarianCEO, Rinicom Ltd

„DENI trening pruža svima s odgovarajućim ovlastima mogućnost stres-testiranja postojećih planova kako bi učinkovito odgovorili na nezakonitu uporabu dronova kao i ispitivanja spremnosti i otpornosti na sve vrste prijetnji vezane uz dronove.“

Meryrdid Hughes QPM CBE – direktor Saher (UK) i bivši policijski dužnosnik britanske policije

Share this post