U Biogradu na Moru 04. i 05. listopada 2021. održano drugo izdanje skupa o bespilotnim letjelicama – DroneDays

Drugo izdanje dvodnevnog skupa o bespilotnim letjelicama DroneDays održano je u Biogradu na Moru 4. i 5. listopada u organizaciji Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) okviru Twinning projekta EU AeRo Twin iz programa OBZOR2020, a na kojem su akreditirani sudionici mogli saznati više o brzorastućoj industriji bespilotnih letjelica te najnovijim trendovima i aktualnim temama u svijetu zračne robotike.

Tijekom dva dana za 90 akreditiranih sudionika održano je 16 predavanja domaćih i stranih stručnjaka od kojih se moglo dosta čuti o istraživačkim projektima i mnogim područjima primjene te industrije. Uz predavanja, program se sastojao i od sajma poduzeća, a fokusirao se na primjene bespilotnih letjelica i industrije krajnjih korisnika.

Autori fotografija su članovi LARICS-a.

U zasebnoj izložbenoj zoni priređen je sajam poduzeća na kojem su se predstavila vodeća domaća poduzeća, institucije i projekti iz područja bespilotnih letjelica te protudronskih sustava. Tako je svoja rješenja predstavilo 7 vodećih tvrtki u regiji, a posjetilo ih je oko 200 posjetitelja izložbene zone. U sklopu izložbene zone nalazila se i manja letačka zona na kojoj je održano 6 demo letova.

Autori fotografija su članovi LARICS-a.

RiniGARD je zajedno sa grupacijskom tvrtkom Rinicom Intelligent Solutions Ltd (RIS) predstavio protudronski sustav Sky Hunter, zajedno s command & control (C2) sustavom FACE partnerske tvrtke Operational Solutions (OSL), a koji objedinjuje više od 45 vrsta senzora od preko 25 različitih proizvođača. Ujedno je FACE sustav, kao jedan od akreditiranih predavača stručnog dijela skupa, drugog dana predavanja predstavio g. Sam Lowe iz OSL-a.

Također, posjetiteljima izložbenog prostora predstavnici tvrtke RiniGARD prezentirali su i rad po DroneWISE EU projektu iz programa Fonda za unutarnju sigurnost (ISF-P) te je najavljena završna konferencija koja će se održati u svibnju 2022. godine u Šibeniku.

Autor fotografije RiniGARD.

Podsjetimo, sama ideja je došla od DRONEFesta, koji se održao dva puta (2016. i 2017.) s ciljem suradnje i umrežavanja korisnika bespilotnih letjelica. Potom je kao sličan događaj 2019. godine uspješno organiziran skup DroneDays, koji je prošle godine otkazan zbog COVID-19 mjera.