RiniGARD partner u Europskom istraživačkom projektu SILVANUS

        SILVANUS

Kao pouzdan i inovativan partner, RiniGARD je tijekom prošle godine, između ostalih, pozvan i u pripremu međunarodnog projektnog prijedloga pod nazivom SILVANUS. Također, bili smo pozvani sami osmisliti i pozvati druge partnere iz Hrvatske u jedan od projektnih pilota te nam je izuzetno drago što su isti prepoznali potencijal koji projekt SILVANUS ima i doprinijeli svojim znanjem i stručnošću konačnom oblikovanju pilota koji će se tijekom trajanja projekta provesti u Hrvatskoj. Projekt je prijavljen krajem siječnja 2021. godine pod pozivom H2020-LC-GD-2020, pod temom LC-GD-1-1-2020 (Building a low-carbon, climate resilient future: Research and innovation in support of the European Green Deal), a Europska komisija ga je već u svibnju 2021. pozitivno ocijenila i odobrila financiranje u iznosu od 19,902,190.63 eura dok je cjelokupna vrijednost projekta 24.556.943,75 eura. Napomenimo kako je uspješnost dobivanja financiranja bila procjenjivana na 9%. Puni naziv projekta je Integrirana tehnološka i informacijska platforma za upravljanje šumskim požarima (Integrated Technological and Information Platform for wildfire Management).

SILVANUS će proizvesti ekološki održivu i klimatski otpornu platformu za upravljanje šumama kroz inovativne mogućnosti sprečavanja i borbe protiv paljenja i širenja šumskih požara. Platforma će udovoljiti zahtjevima učinkovitog korištenja resursa i pružiti zaštitu od prijetnji od šumskih požara na koje se nailazi globalno. Projekt će uspostaviti sinergiju između stručnjaka ((i) zaštite okoliša; (ii) tehnologije i (iii) društvenih znanosti) kako bi se ojačale sposobnosti regionalnih i nacionalnih vlasti da nadgledaju šumske resurse, procjenjuju biološku raznolikost, generiraju preciznije pokazatelje rizika od požara i promoviraju sigurnosne propise među građanima kroz kampanje podizanja svijesti.

Tehnološka platforma dopunit će se integracijom modela otpornosti i rezultatima okolišnih i ekoloških istraživanja provedenih za procjenu pokazatelja rizika od požara na temelju kontinuiranih istraživanja šumskih regija. Istraživanja su osmišljena na način da u obzir uzmu stručnost i iskustvo vatrogasnih organizacija na terenu koje zajednički pružaju potporu za 47,504 x 104 četvorna metra šumske površine u Europi i širom međunarodnih zajednica. Inovacija projekta bit će potvrđena kroz 11 pilot demonstracija diljem Europe i na međunarodnoj razini, kroz dva sprint ciklusa.

Koordinator projekta je Università Telematica Pegaso, dok projektni konzorcij čini 50 partnera, od kojih je 47 iz 15 EU država članica te po jedan iz Indije, Australije i Brazila. Početak projekta očekuje se u studenom 2021. godine. Predviđeno trajanje projekta je 42 mjeseca.