Zašto nam je potrebna digitalizacija zdravstva

PRIME i SAFE

rinicare primeU sve kritičnijem trenutku za zdravstveni sustav RH pod hitno je potrebno provesti digitalizaciju sustava koja će rasteretiti medicinske sestre i doktore administrativnog posla i pružiti dodatnu sigurnost korisnicima usluga.

SAFE je neinvazivan, inteligentan sustav koji osigurava 24 satni nadzor nad sigurnošću pacijata u bolničkim ustanovama. SAFE ujedno osigurava ne obilježavajući anonimni nadzor bez potrebe za dodatnim angažmanom bolničkog osoblja ili pacijenata.

SAFE je rješenje koje ima za cilje smanjiti broj padova iz bolničkog kreveta te umanjiti teret zdravstvenog osoblja omogućujući pasivni nadzor pacijenta uz rješavanje ostalih redovnih poslova zdravstvenog osoblja na način koji nikada nije bilo toliko jednostavan i efikasan.

PRIME je bežično („wireless“), pametno rješenje za praćenje i bilježenje stanja pacijenata.

PRIME koristi tablet, monitor i povezani programski paket kako bi se smanjila količina vremena za obavljanje poslova administracije od strane liječnika ili istraživača, a prvenstveno poslova poput upisivanja izvješća i ponovnog upisivanja pacijenata. Istodobno, uklanja se mogućnost pogrešnog unosa podataka u bazu prilikom ručnog unosa istih.

Iako je prvenstveno dizajniran za primjenu u primarnoj njezi, idealan je i za istraživače jer prijenosna i učinkovita priroda sustava otvara neusporedive mogućnosti u odnosu na tradicionalne načine obavljanja poslova.

Slično tome, PRIME se s izvrsnim rezultatima, može koristiti u bolnici ili kliničkom okruženju.

Ukratko, PRIME je prijenosni, svestrani i učinkoviti sustav kojim je moguće nadgledati vitalne znakove pacijenta u udaljenim mjestina i izrazito je popularan među liječnicima!

U nastavku prenosimo dio članka o stanju u KBC Split sa portala Dnevnik.hr

Iris Marin Prižmić radi u splitskoj bolnici više od 20 godina. Ponosna je, no kaže kako je posao medicinske sestre težak i zahtjevan. Otkrila je na koji način uspijevaju obaviti posao kada ih nedostaje čak 150.

"Nekako kompenziramo, jedna potegne za drugu, na moj teret, na moja leđa, moje kolegice. Tu je visoka stopa bolovanja, što mogu pripisati nezadovojstvu, stresu...", otkriva.

Početna plaća medicinske sestre je 4800 kuna, kažu u sindikatu. A plaća je, upozoravaju, jedan od prvih i najvažnijih problema.

Silvana Ganza iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara kaže kako u ovom trenutku nedostaje 150 medicinskih sestara. Većinom su ženska populacija, odlazi se na porodiljni, tu je i egzodus u inozemstvo. Usprkos svemu kaže, dobro funkciniraju 365 dana u godini.

"Ali uz maksimalan napor, uz povećan broj prekovremenih sati, što, naravno, državi nije po volji, ali jednostavno drukčije se ne može obaviti posao. Kada dođe sezona, bit će ista stvar. Neće se ići na godišnji odmor, trebat će odraditi to", poručuje.

Prstom upire u državu koja sustavno zanemaruje medicinski kadar. Josip Perić iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata kaže kako su medicinske sestre nositelji zdravstvene njege. "Time omogućuju zdravstvenu skrb svim pacijentima 24 sata dnevno. Nedostatak sestara može uzrokovati pad sustava posebno u bolnicama", uvjeren je.

Ostatak teksta pogledajte na Dnevnik.hr

Share this post